Tidsklemma

De aller fleste kan kjenne seg igjen i det her. Man har alt for mange baller i lufta, og døgnet har alt for få timer. Tidsklemma er der hver eneste dag. Hente og bringe barn til skole og barnehage, komme seg på jobb eller skole, lunsj, møter, besøke venner og familie, osv.

Selv de ukene når barna er hos mor så kommer jeg i klemma. Jobben krever jo sitt, Yvonne trenger tid med meg så klart, sideprosjekter, besøke familie, osv.

Mine rutiner

Å finne en rutine som funker for meg og alle rundt er en prosess med prøving og feiling, og jeg har brukt mye tid på å lese og se videoer for å få inspirasjon fra andre. Nå om dagen prøver jeg noe nytt hvor jeg står opp mens resten av huset sover, og har en god følelse på at dette kommer til å funke ganske så bra. Dette er dagene mine nå:

05:00 – stå opp
05:30 – jobbe på sideprosjekt
07:55 – gå til jobb
12:00-12:30 – lunsj
17:00 – middag
18:00 – jobbe på sideprosjekt / lekser og lek
20:00 – slappe av
22:30 – legge meg

Planlegge dagene

Å finne rutiner er en viktig del av å få kontroll på tidsklemma. Men en annen ting som er minst like viktig er god planlegging. Til dette bruker jeg en tjeneste som heter Workflowy og Google kalender.

I Google har jeg laget en kalender for hver person i hjemmet med egne fargekoder, og en felles kalender. Vi voksne har tilgang til alle kalendrene på våre egne enheter, og barna har tilgang til felles og sin egen kalender.

Workflowy er en tjeneste som lar deg lage lister på en effektiv måte med et super intuitivt brukergrensesnitt. Jeg bruker denne tjenesten til alt fra hjem og familie til sideprosjekter. Her igjen gjelder det å prøve å feile til man finner et oppsett som passer, noe jeg fortsatt strever etter. Ikke alltid like lett når man er perfeksjonist!

Det liste oppsettet jeg forholder meg til nå om dagen ser sånn her ut

 • 2018
  • 3 november,  2018
   • besøke familien til Yvonne
  • 2 november, 2018
   •  flytte reoler i stua
  • 1 november, 2018
   • fikse knaggrekke i gangen nede
   • rydde i boden
  • oktober
   • 29 oktober, 2018

Hovedlista er hvilket år det gjelder, så er de neste listene hvilke dag i måneden, og når vi går over til en ny måned blir alle fra forrige måned flytta inn i en egen liste med navnet på måneden.

Være føre var

En annen ting som er gull verdt når man sliter med tidsklemma er å være føre var.

Et godt eksempel på dette er ukedagene med samvær. Morgenene er alltid en tid hvor stress fort kan oppstå fordi det er en del ting som skal klaffe, og man har et tidspress på seg for å rekke skolen. Fra oss til skolen er det minimum 20 minutter kjøring.

Barna skal ha på seg rene klær og de skal ha frokost og lunsj med seg på skole og i barnehage. Dette er ting som kan gjøres klart på kvelden. Så noe av det siste som gjøres før man legger seg er å finne frem klær og smøre frokost og matpakker, og å fylle vannflasker. Da slipper man å tenke på dette neste dag.

Jeg bruker også ti til femten minutter hver kveld til å gå over planene for neste dag. Da er det mindre sjanse for at man glemmer ting fordi man gjør ting i fred og ro.

Oppsummering

Tidsklemma er der, og vil alltid være der for veldig mange, så det handler om å finne den fremgangsmåten som passer best for en selv. Dette er noen av tingene jeg gjør for å få litt bedre kontroll for min egen del.

Håper det var til hjelp eller inspirasjon til hvordan du kan få kontroll på din egen om du har det problemet.

Add a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *